Svenska folkdräkter

Dalarna

Leksand

Här har vi några varianter på dräkter från Leksand. Gulkolten som den minsta flickan bär är en av Sveriges vanligast förekommande folkdräkter för barn. De större flickorna har båda rödrandiga förkläden, de kan se mycket olika ut då det finns många varianter bevarade. Den ena bär randigt yllelivstycke och den andra broderat sidenlivstycke. Sidenlivstycket använde man vid lite finare tillfällen som kyrkohögtiderna och konfirmation. Timpen, den vita huvudbonaden som den ena flickan har är för ogifta kvinnor

Rättvik

Den randiga breddan är hopsydd med kjolen och vid finare tillfällen satte man ett förkläde utanpå.

Boda

Boda var en kapellförsamling till Rättvik, därför är dräkterna mycket lika varandra. Bodas kjol är plisserad och kantad nedtill och i midjan med röda vävda band. Breddan är rödare i färgskalan än i Rättvik. Det finns annorlunda huvudbonader i Boda.

Södermanland

Vingåker/Österåker

Vingåker och Österåker var grannsocknar, de har till stor del liknande dräktskick. På bilden ser vi några exempel på halvdräkten (vardagsdräkt) och en högtidsdräkt för vinterbruk från Österåker.

Brännkyrka

Dräkterna från Brännkyrka söder om Stockholm är ett av många exempel på en dräkt som helt nyskapats, nydesignats. Detta skedde 1945. Dräkten från Brännkyrka är alltså inte en folkdräkt. Dräktfolk i Sverige har bestämt att dessa nydesignade, nykomponerade dräkter ska kallas bygdedräkt.

Uppland

Häverö

Folkdräkterna följde modet och här kan man se hur empirmodet fått inflytande på dräkten.

Östergötland

Vånga/Risinge

Vånga och Risinge är grannsocknar. Länge trodde man att allt bevarat man hittat var från Vånga, men på senare år har man börjat skilja på Vånga och Risinge. De vita linnebyxorna med till hörande benholkar använde man på sommaren.

Värmland

Norra Ny

Mansdräkten från Norra Ny är känd för sina vackra broderier på skjortan. Västen är tvåfärgad med Rött framstycke och mörkblått bakstycke, vilket är ovanligt.

Medelpad

Dräkten förekommer också med ett tryckt förkläde.

Skåne

Luggudde

Dräkten förekommer i många varianter och här ser vi exempel på en. Huvudbonaden, kluten, är för gift kvinna.

Småland

Unnaryd

De långa skjörten på livstycket är typiskt för det ädre modet från 1600-talet och 1700-talet.

Västerbotten

Lövånger

Längs norrlandskusten spelade köpevaror en stor roll vilket syns på dräkterna, här till exempel i förklädet och sjalens tyg. Dräkten är influerad av modet vid 1700-talets slut.